‘Het is gewoon een grote familie’
Angela Brunsveld is al ruim vijftien jaar vrijwilliger bij CliniClowns. De Alpentocht is voor haar het hoogtepunt van het jaar. “Ik zeg altijd: de Alpentocht moet je meemaken. Het is gewoon sfeer van begin tot eind.”
Angela’s dochter Daphne heeft al vanaf haar geboorte een hartafwijking. Inmiddels is ze bijna 21 en leeft ze haar leven ondanks deze afwijking. Toen Daphne klein was, kwam ze veel in contact met de CliniClowns. Angela: “Ze vroegen toen aan mij: jij weet zoveel over CliniClowns, wil jij geen vrijwilliger worden?”
Angela is als vrijwilliger betrokken bij onder andere de Alpentocht, donateurs- en voorlichtingsavonden. Daarnaast neemt ze namens CliniClowns regelmatig cheques van actievoerders in ontvangst en schrijft ze verjaardagskaartjes. Vroeger heeft ze zich ook ingezet voor het CliniClowns Circus en het CliniClowns College.
‘Daar doe ik het voor’
Angela doet dus veel als vrijwilliger en heeft al een hoop meegemaakt. “Ik vind het heel erg leuk. En je doet het ergens voor. Als de clowns langskomen in het ziekenhuis, zie je de glimlach verschijnen op het gezicht van zieke kinderen. Dat is erg bijzonder. Of dat ouders vertellen dat hun kind weer lacht en schatert, wat normaal gesproken niet meer snel gebeurt. Je kunt gewoon zien aan de kinderen dat ze blij zijn. En denk je toch: yes, daar doe ik het voor.”
Mooie verhalen
In de afgelopen twaalf jaar heeft Angela als vrijwilliger mooie verhalen over CliniClowns opgevangen. Persoonlijke verhalen die ouders of kinderen zelf aan haar vertelden: “Ze pakte de clowns vast terwijl normaal gesproken niemand haar kan aanraken, vertelde een ouder aan mij. Of een meisje dat zei: ik hoor er niet bij, maar de CliniClowns begrijpen me. Haar moeder werd op dat moment emotioneel en toen moest ik ook wel even slikken”, vertelt Angela.
Alpentocht
Meegaan als vrijwilliger met de Alpentocht vindt Angela altijd een avontuur. “Het is heel indrukwekkend, vooral als de deelnemers boven komen. Maar alles eromheen is geweldig! Ik zeg altijd: Alpentocht moet je meemaken. Het is gewoon sfeer van het begin tot het einde”, vervolgt Angela enthousiast. Ze is betrokken geweest bij de opbouw en afbouw van het evenement. De tijd daar heeft ze daar als ‘geweldig’ ervaren.
“De motivatie van deelnemers om weer de berg op te gaan. De kracht die ze hebben om door te gaan. Als ze dan boven komen, is het één groot feest. Het is gewoon een grote familie.”
Ook tijdens de Alpentocht komen er bijzondere verhalen los. “Er was een wat oudere meneer. Toen hij bovenkwam en een medaille kreeg, kon hij nauwelijks meer praten. Maar hij wilde toch nog een foto voor het bord bovenop de berg. Toen hebben ze hem met drie mensen naar het bord getild. Dat was heel bijzonder en is me echt bijgebleven.”
Heb je belangstelling om als vrijwilliger mee te gaan of ken je iemand die dat zou willen? En ben je beschikbaar van minimaal 6 t/m 11 september? Meld je aan via vrijwilligers@alpentocht.nl. We nemen dan contact met je op en sturen je de benodigde informatie.